1. Home
 2. /
 3. Diensten
 4. /
 5. SEO
 6. /
 7. Keyword stuffing

Waarom keyword stuffing achterhaald is

En hoe wij u helpen relevante teksten te schrijven

Keyword stuffing, de belangrijkste zoekterm zo vaak mogelijk terug laten komen in uw tekst, was ooit een eenvoudige, snelle manier om een hoge positie in Google te bemachtigen. Maar zoekmachines zijn inmiddels zo ontwikkeld, dat ze keyword stuffing herkennen én maatregelen kunnen nemen. De oplossing? Stel uw lezer centraal.

Wat is keyword stuffing?

Bij keyword stuffing propt u de tekst letterlijk vol met de belangrijkste zoekterm. Jaren geleden werkte dit ook. Kwam Google tijdens het crawlen van de tekst hetzelfde woord maar vaak genoeg tegen? Dan werd de content automatisch als relevant aangeduid voor die specifieke zoekterm en voilà: de pagina verscheen door dit simpele SEO-trucje hoog in de zoekresultaten.

Hoge zoekwoorddichtheid zorgt voor irritatie

Een te hoge zoekwoorddichtheid, ook wel keyword density, zorgt alleen wel voor irritatie bij de lezer. Terwijl een tekst vaak uw eerste contactmoment is met potentiële klanten en juist hun enthousiasme en nieuwsgierigheid hoort te prikkelen. Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld. Zou u verder klikken, omdat u benieuwd bent naar wat we voor u kunnen betekenen?

Met online marketing kunt u uw groeiambities realiseren. Daarnaast bereikt u met online marketing meer potentiële klanten dan wanneer u online marketing niet toepast. Online marketing biedt namelijk ontelbare mogelijkheden om verkoop en aanvragen te stimuleren. Als online marketingbureau vertellen we u graag alles over hoe wij online marketing inzetten.

Stiekem ‘stuffen’

Bedrijven die dit ‘stuffen’ van zoekwoorden toepasten, zagen uiteraard ook dat dit soort teksten onprofessioneel overkwamen en irritatie opriepen. Er ontstonden daardoor al snel manieren om de methode toch te gebruiken, zonder dat websitebezoekers er iets van merkten. Denk aan witte teksten tegen een witte achtergrond of een onleesbaar klein lettertype. De zoektermen konden ook verborgen zijn in de codering van de pagina of in meta descriptions en title tags.

Maar zoekmachines worden continu slimmer. Wanneer een tekst bewust doorspekt is met dezelfde term, herkennen ze dit als misbruik. Dat kan leiden tot maatregelen: de pagina bestraffen met een lagere positie of helemaal uit de zoekresultaten verwijderen. Het is allemaal vastgelegd in de kwaliteitsrichtlijnen van Google. Op die manier bewaken ze het niveau van de aangeboden content.

Hoe voorkomt u een teveel aan termen?

Er zijn verschillende tools die aangeven dat de keyword density te hoog is. Er is zelfs een formule om de woorddichtheid te berekenen. Maar daarmee maakt u het uzelf onnodig ingewikkeld. Bovendien staat nergens in beton gegoten welk percentage nou te veel is. Google adviseert zelf om het gebruik binnen de context te houden. In sommige gevallen komt het dan juist natuurlijker over om een zoekwoord te herhalen dan geforceerd een synoniem te gebruiken. Een formule helpt u hier niet bij; een creatieve, vlotte schrijfstijl wel.

Ons advies? Schrijf alsof u tegenover uw potentiële klant aan tafel zit en stel die centraal. In het echte leven herhaalt u ook niet dwangmatig het woord ‘broodrooster’ om dit product onder de aandacht te brengen; u kijkt en luistert naar wat de klant nodig heeft en deelt de informatie die voor hem of haar relevant is.

Zoektermen brengen structuur in uw tekst

Als online marketingbureau zijn we uw digitale oren en ogen. Met een zoekwoordenonderzoek stellen we de behoeften van uw doelgroep vast. De uitkomsten hiervan bieden ons structuur, doordat ze inzicht geven in de verschillende zoektermen die mensen gebruiken als ze aan het googlen zijn naar een bepaalde oplossing. Die structuur gebruiken we vervolgens om SEO-teksten te creëren die aansluit op die behoeften.

Voor het verwerken van de belangrijkste zoekterm volgen onze tekstschrijvers het onderstaande schema:

Afbeelding belangrijkste keyword

Tips voor een prettige leesbaarheid

Laat u de overige zoekwoorden uit de zoekwoordenanalyse gedoseerd terugkomen, dan geeft u Google genoeg informatie om de tekst te indexeren. Tegelijkertijd blijft de tekst prettig leesbaar voor uw bezoekers. Doordat we ook teksten redigeren, zien we overigens dat keyword stuffing niet altijd bewust wordt toegepast. Daarom hebben we nog een paar tips voor een correcte keyword density:

 • gebruik de zoekfunctie
 • lees de tekst hardop
 • laat een collega uw tekst redigeren

  Uw SEO-teksten laten schrijven

  Wilt u weten hoe u met relevante teksten uw potentiële klanten bereikt? Bent u daarnaast benieuwd hoe u met kwalitatieve content aanhaakt op de behoeften van uw klanten zodat zij uw website verder onderzoeken, hun contactgegevens achterlaten of een aankoop doen? Wij voeren graag een zoekwoordenonderzoek voor u uit en schrijven op basis daarvan uw teksten; zonder keyword stuffing, maar wel op een manier waar u, uw klanten en de zoekmachines blij van worden.

  Wilt u natuurlijke SEO-teksten die binnen uw online marketingstrategie passen?

  Naam is niet geldig.
  Telefoonnummer is niet geldig.
  E-mailadres is niet geldig.
  Bericht is niet geldig.

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA van Google. Hierop zijn Google's Privacy Policy en Terms of Service van toepassing.

  Bedankt! Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!
  Oeps, er ging iets mis bij het versturen van uw gegevens. Mail ons, zodat we u alsnog kunnen helpen.